ГЕРБ продължава да е най-масовата политическа сила, особено в провинцията. ДПС

...
ГЕРБ продължава да е най-масовата политическа сила, особено в провинцията. ДПС
Коментари Харесай

България преди и след изборите: Вижте интерактивната карта на Dir.bg



ГЕРБ продължава да е най-масовата политическа мощ , изключително в провинцията. Движение за права и свободи имат корав електорат и са съвсем без промени по отношение на 2019 година Впечатление прави загубата им в Омуртаг, където Движение за права и свободи отстъпва път на НДПС.

ППДБ реализира забележителен пробив в столицата и още 3 регионални града . Извън тях те печелят само в Радомир и Хитрино. Широк фронт с присъединяване на ППДБ печели и в Елхово. Местната коалиция там включва още Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Съюз на демократичните сили, Вътрешна македонска революционна организация, " Български напредък " и " Земеделски Народен Съюз ".

Българска социалистическа партия е в сходна обстановка като през 2019 година, само че печели значими нови общини в Североизточна България.

Въпреки растежа си на парламентарните избори " Възраждане " не реализира пробив в локалната власт. Партията на Костадин Костадинов печели само в община Борован. През 2019 година те също имаха една община - Тополовград.

При сравнение на картата от 2019 година и 2023-та, е видно, че цветът на Тополовград се е трансформирал. Кметът там обаче е останал същият. Подобен феномен може да се открие и в някои други общини.

Двете карти разкриват и различен любопитен факт. " Партията на Зелените " реализира забележителен напредък в Югозападна Българи я. През 2019 година те печелят Бобов дол и Симитли, а в този момент уголемяват въздействието си и към Кюстендил. Важно е да отбележим, че " Партията на Зелените " не би трябвало да се бърка със " Зелено придвижване ", което е част от обединението ППДБ.

Друга дребна партия, " Пряка Демокрация ", също съумява да разшири въздействието си . Тя резервира Ямбол и прибавя към актива си Горна Оряховица.

Вътрешна македонска революционна организация оцелява в локални обединения с Има Такъв Народ в Елин Пелин и Каварна. Техният кмет от 2019 година в Сандански обаче взема решение да се кандидатира като самостоятелен. След вота в неделя той ще продължи да ръководи града като подобен. Подобна е и обстановката в Опан.

Сама, Има Такъв Народ печели Ловеч.

След края на тези локалните избори партии като " Атака ", " Воля " и ДОСТ губят всякакво въздействие в общините . Междувременно партия " Мир " резервира Ботевград , като своя цитадела.

Може би един от най-важните заключения от локалните избори тази година е обвързван точно с триумфа на дребните партии и с финалния залез на участвали до неотдавна в Народното събрание политически сили.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР